onze webshop

beginpagina   aanbiedingen   projecten   contact
reptielen   zoetwateraquaria   zoutwateraquaria   vijvervissen   knaagdieren   vogels   kat   hond

Algemeen

Aquaria & meubels

Vissen, garnalen & slakken

Aquariumplanten

Plantenschema’s

Achterwanden & decoratie

Voedingsbodem & grind

Filters

Verlichting

CO2-bemesting

Ozonisator

Waterverbeteringsmiddelen

Plantenvoeding

Voeders

Voedingsbodem & grind

Bodemverwarming

Een bodemverwarming is een zwak warm wordende verwarmingskabel die in lussen op de aquariumbodem wordt gelegd. De matige warmte zorgt voor een langzame watercirculatie in de bodemgrond. Er worden voor humusbacteriën optimale omstandigheden gecreëerd om voor planten geschikte voedingsstoffen te genereren. En daar komt nog bij: de tropisch warme bodemgrond activeert de wortelgroei en de watercirculatie transformeert de hele aquariumbodem tot één groot biofilter.

bodemverwarming bij Dierenspeciaalzaak Hoeben

Bodemverwarmingthermostaat

De digitale dubbelthermostaat Duomat Evolution van Dennerle kan wat andere thermostaten niet kunnen: hij regelt de bodemverwarming en waterverwarming in automatische volgorde. Daarmee schept de Duomat een temperatuurklimaat als in de natuurlijke biotoop.
De DeLuxe versie heeft ook nog een nachtverlaging waardoor de temperatuur in de nacht een aantal graden zakt voor een periode van 10 uur, net als in de natuur. Ook heeft de DeLuxe versie een zomerinstelling, hiermee laat de thermostaat ook in de zomer, als de temperatuur in principe al hoog genoeg is, de bodemverwarming af en toe werken. Dit om de voedingsstoffen in de bodem te blijven verdelen.

Duomat Evolution bodemverwarming bij Dierenspeciaalzaak Hoeben

Voedingsbodem

Een voedingsbodem komt onder de grindlaag in het aquarium, voedingsbodem is een soort potgrond voor de aquariumplanten. 80 Tot 90% van de aquariumplanten zijn moerasplanten en moerasplanten halen hun voeding uit de bodem, vandaar de voedingsbodem. Een voedingsbodem gaat met gebruik van een bodemverwarming tot 5 jaar mee, dit is afhankelijk van de beplanting in het aquarium.

FB1 substrateStart van Dennerle is een zeer actieve mengcultuur van speciaal geselecteerde bodembacteriën. Het wordt simpelweg op de voedingsbodem gestrooid en daarna afgedekt met aquariumgrind. FB1 bacteriën worden bij watercontact direct actief en veranderen de bodemgrond in een actief biofilter. Levende humusbacteriën produceren voor planten geschikte voedingsstoffen.

Quartsgrind

De voedingsbodem moet worden afgedekt met een laag aquariumgrind. Quartsgrind is speciaal ontwikkeld voor het gebruik in aquaria, heeft geen negatieve invloed op vissen, planten en de waterkwaliteit. Het grind heeft een diameter van de 1 tot 3 mm en geeft door zijn macroporeuze structuur de plantenwortels een goede hechting. Voldoende watercirculatie is gewaarborgd, de wortels krijgen voldoende zuurstof en voedingsstoffen worden gemakkelijk opgenomen. Het quarts heeft een rond oppervlak en geen scherpe kanten, waardoor bodemvissen zich niet kunnen verwonden aan het grind.

In de winkel hebben we diverse kleuren quartzgrind op voorraad, zo is er wel een kleur voor bij ieder interieur.

quartzgrind bij Dierenspeciaalzaak Hoeben


Terug naar boven