onze webshop

beginpagina   aanbiedingen   projecten   contact
reptielen   zoetwateraquaria   zoutwateraquaria   vijvervissen   knaagdieren   vogels   kat   hond

Algemeen

Aquaria & meubels

Vissen, garnalen & slakken

Aquariumplanten

Plantenschemaís

Achterwanden & decoratie

Voedingsbodem & grind

Filters

Verlichting

CO2-bemesting

Ozonisator

Waterverbeteringsmiddelen

Plantenvoeding

Voeders

Filters

Elk aquarium is een kleine wereld op zich. Hoewel die op het eerste gezicht overzichtelijk lijkt, gelden hier dezelfde complexe natuurwetten als in de enorme watermassa's van de Amazone. Alleen wanneer de biologische verhoudingen in praktijk worden gebracht zal een aquarium goed functioneren. De vissen blijven gezond, de planten groeien prachtig, het water is helder en algen blijven op de achtergrond.

rivier de Amazone bij Dierenspeciaalzaak Hoeben
De rivier de Amazone, natuurlijke woonplaats van vele vissoorten en het grootste filter op aarde.

Daarbij speelt de filtering van het water een grote rol, in de natuur wordt het water voortdurend langzaam gefilterd en vernieuwd. Het sijpelt door verschillende aardlagen en gesteenten. Grind en zand op de bodem van de wateren worden dichtbevolkt door ontelbare micro-organismen, zij fungeren als een heel groot filter. Hier worden uitscheidingsproducten van de vissen biologisch afgebroken door bacteriën. De regen vult het weggesijpelde of weggestroomde water weer aan.

Het filter is dan ook een van de belangrijkste elementen voor een succesvol functionerend aquarium. Het heeft niet alleen als taak het water mechanisch te verhelderen, maar moet het water vooral ook biologisch behandelen en "ontgiften". Een verkeerde filtering is vaak de oorzaak van ziekelijke vissen, slecht groeiende planten en algen in het aquarium.
De belangrijkste functie van elk aquariumfilter is daarom het biologisch afbreken van schadelijke stoffen. Hierbij worden de, met het blote oog onzichtbare, afvalstoffen afgebroken, die gevaarlijk kunnen worden voor de vissen. Dit is het werk van de filterbacteriën. Elke soort heeft zijn eigen specifieke "voorkeur". Sommige soorten breken bijvoorbeeld giftig nitraat af, andere voeden zich met organische, vertroebelende stoffen of ontbinden afgestorven plantenresten.

De capaciteit van het filter hangt uiteindelijk af van het gebruikte hoofdfiltermateriaal. Dat biedt de filterbacteriŽn het vereiste vestigingsoppervlak. Het hoofdfiltermateriaal moet zo poreus mogelijk zijn en door talrijke inwendige holle ruimte, kamers en tunnels elke bacteriesoort een geschikte leefruimte bieden. Er moet vooral op worden gelet,dat het beschikbare filtervolume optimaal wordt benut. Onnodige lege ruimte, bijvoorbeeld door te grof filtermateriaal, veroorzaakt een verlies aan filter capaciteit.

Een goede filtervulling bestaat uit verschillende soorten filters.

  • voorfilter
  • hoofdfilter
  • fijnfilter
De belangrijkste taak van het voorfilter is het verwijderen van grovere vuildeeltjes, zoals uitwerpselen van vissen, plantenresten en vuil.
De belangrijkste taak van het hoofdfilter is: de biologische afbraak van schadelijke stoffen, bijvoorbeeld de afbraak van ammoniak en nitriet.
De belangrijkste taak van een fijnfilter is: het verwijderen van zeer fijne vertroebelende stoffen, dit is het eindfilter.

Wij hebben in de winkel diverse filters staan van diverse merken. Ook hebben we filters voor in het aquarium en filters die buiten het aquarium komen. Uiteraard hebben we voor al deze filters ook de benodigde filtermaterialen op voorraad, zowel los als in patroonvorm.
Het meest gebruikte filter is een intern Juwel-filter, hieronder in de foto staat een overzicht van hoe het filter opgebouwd dient te worden en waar de pomp en de verwarming geplaatst moeten worden. Onder de foto staat van elk filterpatroon wanneer deze vervangen moet worden.

Juwel-filter bij Dierenspeciaalzaak Hoeben

Wit: dit filtervlies moet iedere week vervangen worden.
Zwart: dit koolfilter moet iedere maand vervangen worden.
Groen: dit nitraatfilter moet iedere 2 maanden vervangen worden.
Blauw: dit grove filterpatroon moet iedere 3 maanden vervangen worden.
Mandje: dit mandje gevuld met Cirax moet eens per jaar vervangen worden.
Blauw: dit fijne filterpatroon moet eens per 9 maanden vervangen worden.
Blauw: dit onderste fijne filterpatroon moet eens per jaar vervangen worden.

Zoals bij het Juwel filter moeten ook van alle andere merken filters de vullingen regelmatig vervangen worden. In de winkel kunnen we u een passend advies geven voor elk filter en voor elke vulling die u gebruikt in het filter.


Terug naar boven