onze webshop

beginpagina   aanbiedingen   projecten   contact
reptielen   zoetwateraquaria   zoutwateraquaria   vijvervissen   knaagdieren   vogels   kat   hond

Algemeen

Aquaria & meubels

Vissen, garnalen & slakken

Aquariumplanten

Plantenschema’s

Achterwanden & decoratie

Voedingsbodem & grind

Filters

Verlichting

CO2-bemesting

Ozonisator

Waterverbeteringsmiddelen

Plantenvoeding

Voeders

Ozonisator

Wat doet een ozonisator voor een tropisch aquarium?
  • Kristalhelder aquariumwater.
  • Vrij van geurtjes.
  • Gezondere vissen.
  • Opmerkelijk minder vervuiling dankzij zuiverder water.
  • Minder zieke vissen, dus ook minder risico’s op kruisbesmetting.
  • Minder onderhoud
Minder vaak water verversen
Voortaan is het niet meer nodig om elke drie weken 1/3 van het aquariumwater te verversen. Jarenlange testen en onderzoeken hebben bewezen dat waterverversing tot 150 dagen uitgesteld kan worden.

Wat doet ozon precies?
Ozon gaat onmiddellijk verbindingen aan met de organische afvalstoffen die het water vervuilen: voedselresten, visuitwerpselen en plantenresten en zet die om in onschadelijke componenten: water, stikstof, zuurstof en koolstofdioxide, juist de stoffen die de plantengroei stimuleren.

Ozon elimineert bacteriën en virussen die een ongezonde biotoop creëren en zelfs vissterfte veroorzaken.
Ozon reageert enkel in de bellenkolom tussen de bruissteen en het wateroppervlak. Daar bevinden zich de nitrosomonas of "slechte" bacteriën die door de werking van het apparaat geoxideerd worden. Ozon heeft geen enkel nadelig effect op de nitrospira of "goede" bacteriën op de bodem en in het filter van het aquarium. Deze worden zelfs gestimuleerd omdat er meer zuurstof in het water komt.

Door een eenvoudige scheikundige reactie elimineert ozon veel sneller de voor vissen giftige nitrietpiek die bij opstartende aquaria ontstaat. De voortdurende werking van ozon in een opstartend aquarium zorgt ervoor dat de hele omzettingscyclus van ammonifcatie tot denitrifcatie sneller verloopt. In de derde, kritische fase – de nitrificatie – wordt de giftige nitrietpiek zelfs vermeden.
Hierdoor kunnen vissen al na 3 dagen worden uitgezet, i.p.v. pas na 2 tot 3 weken, wat doorgaans (zonder ozon) geadviseerd wordt. Ook als u uw aquarium opnieuw wenst in te richten, kunt u de vissen nu veel sneller terugzetten.

Ozon vermindert alggroei
Door een ozonisator bij het opstarten van het aquarium te installeren, wordt algengroei afgeremd. Een teveel aan (vooral) nitraat veroorzaakt normaliter overmatige algengroei. Ozon vermindert de organische vervuiling bij het begin van de cyclus waardoor er minder nitraat overblijft en er dus geen teveel ontstaat. Ozon maakt ook de microscopische algensporen die zich in het water bevinden onschadelijk zodat deze zich niet meer kunnen ontwikkelen tot algen.

Een ozonisator kan ook samen met een CO2-diffusor gebruikt worden.
CO2 reageert niet met ozon en kan dus veilig gelijktijdig worden gebruikt. Vanwege het opstuwend effect van de bellen uit de bruissteen dient de CO2-diffusor op minimaal 20 cm afstand van de bruissteen geplaatst te worden. Op deze manier kunnen uw planten de CO2 optimaal opnemen.


Terug naar boven