onze webshop


beginpagina   aanbiedingen   projecten   contact
reptielen   zoetwateraquaria   zoutwateraquaria   vijvervissen   knaagdieren   vogels   kat   hond

Algemeen

Voeding

Snacks en speelgoed

Kussens en benches

Vlooien, teken en wormen

Vlooien, teken en wormen

Allemaal vervelend ongedierte waar uw dier en uiteindelijk u zelf alleen maar last van heeft. Zoals met zoveel dingen is voorkomen beter dan genezen en mocht u eens last hebben van een vlooienplaag dan bent u er helaas niet gemakkelijk van af en zult u aan het werk moeten.

Vlooien

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze dieren. Niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien, ook mensen, konijnen en fretten kunnen slachtoffers worden van vlooien.

De cyclus van de vlo

Voordat een vrouwtjesvlo eitjes kan leggen, moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht van de hond. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar milimeter lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel anderhalf jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uiteindelijk uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo'n 6 weken in beslag.

In de winkel hebben we diverse producten die deze cyclus van de vlo doorbreekt en de besmetting afremt en de vlooien doodt. We hebben producten voor op het dier maar ook om uw huis weer vlovrij te maken.

Teken

Teken zijn spinachtige parasieten (8-potig) die zich ophouden in lage vegetatie als struiken en grassen. Wanneer uw dier voorbij loopt, laten ze zich vallen en nestelen zich in de huid om bloed te zuigen. Alhoewel de teek zelf irritatie kan veroorzaken, op de plek waar hij zich vasthecht, zijn vooral de ziekten die hij kan overbrengen van belang.

Waar zitten de teken?

Teken hebben voorkeur voor nek, oren, kop en poten, maar kunnen ook elders op het lichaam voorkomen.

Hoe groot is een teek?

Een teek kan heel klein zijn (1 mm) tot heel groot (1 cm). Er zijn diverse stadia in de levenscyclus van de teek. De Volwassen vrouwtjesteek legt eieren. De eieren komen uit en worden larven (6-potig), na een bloedmaaltijd gaan deze over in een nymfe (8-potig). Zodra de nymfe ook een bloedmaaltijd heeft gehad, onstaat de volwassen teek (8-potig). Volwassen teken kunnen gigantisch opzwellen nadat ze gegeten hebben.

Hondenkussens en hondenmanden bij de firma Hoeben

In de winkel hebben we diverse producten om de teken te bestrijden en om te voorkomen dat er teken zich kunnen hechten op uw hond.

Wormen

Wormen komen zeer vaak voor bij onze huisdieren, met name spoelwormen zien we zeer veel. Omdat deze, naast onze dieren, ook mensen kunnen besmetten is het belangrijk regelmatig te ontwormen.

Preventief heel belangrijk

Omdat de meeste dieren die besmet zijn met wormen geen duidelijke klachten hebben, is het advies preventief vier maal per jaar te ontwormen. Pups en kittens moeten ontwormd worden conform een vast schema.

Een hond of pup moet ontwormd worden op 2 weken, 4 weken, 6 weken, 8 weken, 3 maanden, 4 maanden, 5 maanden en 6 maanden en dan daarna ieder kwartaal een keer.

Dit ook omdat de mensen besmet kunnen raken met de spoelworm. Mensen zullen geen volwassen spoelwormen krijgen maar de larfjes van de wormen "trekken" door ons lichaam en nestelen zich in onze spieren. Heel soms komt een larfje in het oog terecht en kan zo blindheid veroorzaken.

Soorten wormen

Er zijn vele soorten wormen, lintworm, longworm, zweepworm, oogworm, haakworm, spoelworm en hartworm.
In de winkel en in de webshop hebben we diverse tabletten tegen deze wormen.

Terug naar boven