onze webshop


beginpagina   aanbiedingen   projecten   contact
reptielen   zoetwateraquaria   zoutwateraquaria   vijvervissen   knaagdieren   vogels   kat   hond

Algemeen

Caresheets

Voeding

Vitaminen, knaagsteen, zout- / mineraalsteen

Kooien & verblijven

Bodembedekking & verschonen

Vakantieadres

knaagdieren bij Dierenspeciaalzaak Hoeben

Knaagdieren algemeen

De orde knaagdieren (Rodentia) is een bijzonder succesvolle en soortenrijke tak van de zoogdieren. Ze komen, behalve op Antarctica, voor op alle continenten in verscheidene leefgebieden, ook in bomen, onder de grond en in zoet water.
De knaagdieren vormen tegenwoordig de grootste orde der zoogdieren en bijna veertig procent van alle zoogdiersoorten behoort tot deze familie.

Sommige knaagdieren zijn de mens maar al te bekend zoals de huismuis en de zwarte en bruine rat. Deze dieren hebben zich uitstekend aan de mens aangepast en zijn in veel gebieden een ware plaag geworden.

Knaagdieren worden gekenmerkt door hun bijzondere gebit. Zij bezitten vier grote, op beitels gelijkende, snijtanden, twee in de bovenkaak en twee daar tegenover in de onderkaak. Deze tanden hebben aan de voorkant een harde glazuurlaag en groeien levenslang door. Doordat de tanden tijdens het knagen over elkaar heen worden bewogen slijten ze af en blijven ze tegelijkertijd scherp.

Konijnen behoren niet tot de knaagdieren, al wordt dit vaak gedacht. Knaagdieren beschikken in het bovenste deel van het gebit over maar twee snijtanden terwijl haasachtigen, waartoe konijnen behoren, er vier hebben, waarvan de twee stifttanden achter de bovenste snijtanden staan.

Over het algemeen zijn knaagdieren vrij klein. Het grootste knaagdier is de capibara uit Zuid-Amerika, die minstens veertig kilogram kan wegen. Soorten waarvan fossielen gevonden zijn, werden nog groter. Castoroides, een uitgestorven bever, woog zo'n 200 kilogram en werd zo groot als een hedendaagse beer.
Het kleinste knaagdier in Europa is de dwergmuis.

De meeste knaagdieren zijn hoofdzakelijk in de nacht of in de schemering actief, maar toch zijn er ook overdag veel soorten aan te treffen. Knaagdieren leven alleen of in groepen, die bij bijvoorbeeld de naakte molrat wel uit meer dan 100 dieren kunnen bestaan.

Soorten die in koude gebieden leven, zoals slaapmuizen, houden in de winter een winterslaap. Andere soorten, zoals de rode eekhoorn, leggen een voedselvoorraad aan zodat in de winter voldoende voedsel aanwezig is.
Er zijn ook knaagdieren die 's winters naar warmere oorden trekken, bijvoorbeeld de lemmingen.

De meeste knaagdieren zijn herbivoor, maar er zijn ook insectenetende en omnivore soorten. De meeste soorten leven van zaden, grassen en kruiden.


Terug naar boven