onze webshop


beginpagina   aanbiedingen   projecten   contact
reptielen   zoetwateraquaria   zoutwateraquaria   vijvervissen   knaagdieren   vogels   kat   hond

Algemeen

Vogelkooien

Agapornis roseicollis

Agapornis roseicollis / Agapornis roseicollis

De Agapornis roseicollis is een dwergpapegaai met een lengte van 14 tot 15 cm en een forse bouw. Deze agapornis komt oorspronkelijk uit het noorden van Tanzania en wordt al heel lang in Europa gehouden en gekweekt. Hij wordt ook wel perzikkop dwergpapegaai genoemd. De roseicollis is oorspronkelijk groen met een roze kop. Inmiddels zijn door mutaties en selectief kweken ook blauwe en gele exemplaren in de handel.

Agapornissen kunnen per paar of in een groep ook samen gehouden worden met andere, sterke parkietachtigen maar niet met kleine, kwetsbare andere vogels. Het samen houden met andere agapornissoorten moet met enige voorzichtigheid gebeuren, maar kan zeker slagen. De vogel is in principe winterhard, maar een vorstvrij nachthok is gewenst. Soms kunnen de pootjes bevriezen als er niet voldoende beschutting is.

U kunt een agapornis ook uitstekend als eenling in huis houden, het diertje kan dan net zo tam worden als zijn grotere broer, de papagaai. Als u een agapornis alleen houdt zal hij wel veel aandacht verlangen, terwijl ook allerlei speeltjes in de kooi voor wat afleiding moeten zorgen. Er zijn spiegeltjes, trappetjes en allerlei klim- en knaagartikelen verkrijgbaar waar de vogel zich uitstekend mee kan vermaken. De kooi dient stevig te zijn en bestand tegen hun krachtige snavels, agapornissen knagen werkelijk op alles. Regelmatig wilgentakjes en knaagstenen aanbieden is dan ook nodig. De agapornis houdt, in tegenstelling tot veel andere parkietachtigen, erg van badderen, een badschaal zal hij zeker waarderen.

Het voedsel kan bestaan uit een mengsel voor grote parkietachtigen, aangevuld met trosgierst, groente en fruit. Groente en fruit dient u niet teveel te geven omdat hier weinig energie in zit en het veel vocht bevat. De vogels kunnen bij een teveel aan groente en fruit een verminderde weerstand krijgen en hierdoor makkelijker ziek worden. Het zaadmengsel is het basisvoer voor een agapornis en moet dat wel blijven. Ook grit moet steeds voorhanden zijn. Hoewel de agapornis niet veel drinkt is vers water ook belangrijk.

Foto met toestemming overgenomen van www.allevogels.nl