onze webshop


beginpagina   aanbiedingen   projecten   contact
reptielen   zoetwateraquaria   zoutwateraquaria   vijvervissen   knaagdieren   vogels   kat   hond

Algemeen

Vogelkooien

bandvink

Bandvink / Amadina Fasciata

De uit Afrika afkomstige bandvink is een vogel die 12 tot 13 centimeter lang is. De Nederlandse benaming is gelijk duidelijk als je de vogel ziet. de band komt echter wel in verschillende kleuren voor. zo heb je vogels met een rode band, maar je hebt ook een mutatie met een gele band.

Het verschil tussen de man en de pop is duidelijk waarneembaar. De pop mist namelijk de keelband en de bruine buikvlek. Tevens is zij iets lichter van kleur. Naast de nominaat vorm zijn er nog paar ondersoorten, te weten:

  • Amadina fasciata fasciata
  • Amadina fasciata alexanderi
  • Amadina fasciata meridionalis

Door hun schutkleuren zijn ze in hun leeftgebied, de droge steppen, bijna onvindbaar. Echter door aanwezigheid in grote groepen in de nabijheid van nederzettingen, kom je ze toch wel eens tegen in het wild.

Het voedsel bestaat uit een zaadmengsel voor tropische vogels, aangevuld met onkruidzaden en trosgierst. In de broedtijd kunt u meelwormen, miereneitjes en gekiemde zaden aanbieden. Op de menukaart van deze vogels dient ook groenvoer en insectenpaté te staan.

De vogels kunnen gehouden worden in zowel een buitenvolière als in een binnenvolière. De aanwezigheid van begroeiing wordt zeer op prijs gesteld, maar is niet perse noodzakelijk. Deze vogels zijn winterhard en kunnen dus gewoon buiten blijven, mits ze de beschikking hebben over een nachthok dat vorst-, tocht-, en vochtvrij is.

Opmerking:
Roodkopamadines zijn nauw verwant aan bandvinken, zij zullen dus zeker bastaarderen. Het is daarom raadzaam om ze niet samen te houden.

Tekst met toestemming overgenomen van www.allevogels.nl