onze webshop


beginpagina   aanbiedingen   projecten   contact
reptielen   zoetwateraquaria   zoutwateraquaria   vijvervissen   knaagdieren   vogels   kat   hond

Algemeen

Vogelkooien

Bourke parkiet

Bourke parkiet

Anders dan bij bijna alle Neophema's is het verschil tussen man en pop niet direct duidelijk te zien. Meestal zijn de popjes iets kleiner en hebben ze een smallere kop. Mannetjes hebben blauw voor op de kop, poppen niet of bijna niet. Bourke parkieten zijn monogaam, een zelf gevormd koppel blijft voor het leven samen.

Bourkes zijn echte vliegers, ze hebben dan ook graag de ruimte, ze vliegen veel liever dan dat ze moeten klimmen. Een lange volière is dan ook het meest geschikt voor ze. Met een goed beschutte plek (droog en uit de wind) kunnen ze ook de winters buiten doorbrengen. Beplanting laten ze meestal heel, het zijn beslist geen slopers. Ze eten parkietenzaad, er zijn ook Neophemamengsels in de handel die ook de bourkes graag eten. U kunt de voeding aanvullen met trosgierst en kleine beetjes groenvoer en fruit.

Nog iets waarin bourke parkieten afwijken van Neophema's, bourkes kunnen zelf een nest maken als er geen nestblok of holte beschikbaar is. Op een plat vlak verzamelen ze grassen, mos en veertje en ze maken dan zelf een soort kommetje, niet al te netjes en fraai, maar afdoende. De poplegt er meestal 4 of 5 eitjes in, die door de pop 19 dagen bebroed worden, gerekend vanaf het derde ei. De man voert de pop op het nest. Als de jongen uitkomne, worden ze door beide ouders zeer goed gevoerd, dat gaat zo goed dat ze al met 6 weken zelf kunnen eten. Het duurt wel ruim een half jaar voor de jongen op kleur komen.

Tekst met toestemming overgenomen van www.allevogels.nl