onze webshop


beginpagina   aanbiedingen   projecten   contact
reptielen   zoetwateraquaria   zoutwateraquaria   vijvervissen   knaagdieren   vogels   kat   hond

Algemeen

Vogelkooien

diamantduif

diamantduif (Geopelia cuneata)

Diamantduifjes komen uit Australié, waar ze leven in droge tot zeer droge gebieden. Ze blijven dan wel in de buurt van drinkplaatsen, maar de omgeving mag kurkdroog zijn. Ze horen tot de kleinste Australische duivensoorten.

Diamantduiven worden al 200 jaar door de mens gehouden en gekweekt, de duifjes die we nu kennen zijn volledig aangepast aan ons klimaat. Een voorwaarde voor de huisvesting is dat het droog moet zijn en het liefst met ook een plek in de zon, het zijn echte zonaanbidders. Voldoende ruimte, wat dikke takken en wat beschutte plekjes (bv een mooie klimop) en de duifjes zijn snel tevreden. Met een goede verzorging kunnen diamantduifjes wel 13 jaar oud worden.

Een goed zaadmengsel voor tropische vogels is een prima basisvoedsel voor diamantduiven, daarnaast eten ze graag onkruid- en graszaden. Kleine beetjes groenvoer en af en toe een meelwormpje maken het menu compleet. Net als alle duiven pellen ook diamantduifjes het zaad niet, daarom moet altijd maagkiezel en grit beschikbaar zijn.

Diamantduiven houdt u het best per paar, een enkeling gaat vaak lastig doen tegen andere vogels, en meerdere diamantduifjes samen geeft vaak problemen in de broedtijd. Samen met andere kleine vogels in een volière houden kan wel prima.

De doffer en de duivin zijn redelijk makkelijk uit elkaar te houden, de doffer heeft bijna altijd een bredere en dieper rode oogring dan de duivin. Daarnaast zijn doffers meestal iets groter en tenslotte is het baltsgedrag (koeren, buigen en staart spreiden) een goede indicatie dat het een doffer betreft.

Diamantduifjes leggen per keer twee eieren die ongeveer 14 dagen bebroed worden. De eerste 2 of 3 dagen voert alleen de duivin, zij maakt kropmelk aan, een soort "voorverteersap". Daarna helpt de man ook met voeren, beide ouders weken dan het zaad alleen nog even in hun krop.
Na 2 weken vliegen de jongen uit, opvallend; jongen uit een nest zijn bijna altijd een doffer en een duivin.

Tekst en foto met toestemming overgenomen van www.allevogels.nl