onze webshop


beginpagina   aanbiedingen   projecten   contact
reptielen   zoetwateraquaria   zoutwateraquaria   vijvervissen   knaagdieren   vogels   kat   hond

Algemeen

Aquaria & meubels

Vissen & lagere dieren

Koralen & anemonen

Water, zout & toevoegingen

Levend steen

Achterwand & bodem

Afschuimer, koeler, filter & stroming

Verlichting

Vis- & Koralenvoeding

Afschuimer, koeler, filter & stroming

Afschuimer
Dierenspeciaalzaak Hoeben De eiwitafschuimer is het belangrijkste element in het filtersysteem. In het aquarium zijn diverse afvalstoffen aanwezig, bijvoorbeeld voedselresten, uitwerpselen & urine. Het afbraakproces hiervan doorloopt een aantal stadia, waarvan de afbraak van eiwitten een van de eerste stadia is.

Die eiwitten worden door verschillende bacteriën omgezet in ammoniak, nitriet en uiteindelijk nitraat. Het is belangrijk om deze stadia zo snel mogelijk te doorlopen omdat ammoniak en nitriet zeer giftig zijn.
Hiervoor zijn natuurlijk vele bacteriën in het aquarium aanwezig, maar deze lopen eigenlijk altijd achter de feiten aan, doordat afval vaak in wisselende hoeveelheden komt. Het evenwicht in het aquarium wordt hierdoor aanzienlijk verstoord.

Doordat een eiwitafschuimer de eiwitten uit het water haalt, kunnen deze niet worden omgezet in andere afvalproducten als nitriet of ammoniak. Daardoor vindt er een gelijkmatige belasting plaats van het biologische filter en dus ook van het aquarium. Hierdoor zijn er dus in principe altijd voldoende bacteriën aanwezig. Het evenwicht en dus de waterkwaliteit zijn daardoor veel stabieler.

Een goede afschuimer is een must, moet betrouwbaar zijn en zeker niet te klein.

Koeler
Het water waar onze dieren vandaan komen is meestal koel, omdat er veel stroming staat die het relatief koudere water aanvoert. Water met een temperatuur tussen de 23 en 27 graden celcius is belangrijk voor het leven in het aquarium, zowel voor de koralen als voor de diverse bacteriën.
De meeste vissen zijn goed bestand tegen een hogere of lagere watertemperatuur maar voor de overige bewoners is een koeler soms noodzakelijk.

Er zijn diverse mogelijkheden om het water te koelen, allereerst is de plaats van het aquarium in huis bepalend voor de temperatuur van het water. Om het water uiteindelijk koeler te maken zijn er hulpmiddelen in de vorm van ventilatoren of koelers waar het water doorheen gepompt wordt.

De koelers van Aqua-Medic zijn instelbaar op de gewenste temperatuur en erg betrouwbaar, de ventilatoren zijn niet instelbaar maar wel van hoogwaardig materiaal gemaakt en geruisloos.

Filter
Het systeem wat het meest gebruikt wordt, is een kale bak onder het aquarium, ook wel een bioloog of sump genoemd. In de sump zitten diverse schotten waar het water overheen en onderdoor stroomt. In de eerste bak komt het water binnen in de sump, hierin kan een verwarmingselement gedaan worden. In de een na laatste bak komt de eiwitafschuimer, in de laatste bak komt de pomp die het water weer terugbrengt naar het aquarium.

Als er nog tussenliggende bakken zijn dan kunnen die gevuld worden met filtermateriaal. In het eerste vak komt het meest grove materiaal en in de laatste het meest fijne materiaal. Er kunnen stukken koraalskelet, keramische pijpjes of stukken levend steen gebruikt worden of een combinatie hiervan.

Een sump of bioloog kunnen wij laten maken in de door u gewenste maat en indeling. In combinatie met voldoende levend steen in het aquarium, waar de voornaamste afbraak van afvalstoffen plaatsvindt, is er zo een mooie biologische afbraak van afvalstoffen.

Dierenspeciaalzaak Hoeben

Ook is een filter in het aquarium goed mogelijk, bijvoorbeeld bij een Juwel-aquarium. Ook andere merken hebben interne filters ontwikkeld voor mensen die geen bioloog of sump kunnen plaatsen onder het aquarium.
De keuze van filtermaterialen is in een intern filter nog belangrijker dan in een bioloog of sump, omdat het oppervlak vele malen kleiner is.
Bij een intern filter is het ook iets lastiger om een eiwitafschuimer te plaatsen maar ook hierin is voldoende keuze bij diverse merken. Er zijn afschuimers die aan de rand van het aquarium gehangen kunnen worden maar er zijn ook afschuimers die in het aquarium geplaatst kunnen worden. Juwel bijvoorbeeld heeft een afschuimer ontwikkeld die, net als hun filter, in de hoek van het aquarium geplakt wordt.

Stroming
De stroming in een aquarium is vooral van belang voor de zuurstofvoorziening en hoe meer waterbeweging aan de oppervlakte hoe meer zuurstof. Niet alleen de dieren hebben zuurstof nodig, maar ook de bacteriën hebben zuurstof nodig, dit om afvalstoffen af te kunnen breken.

Het is dus heel erg belangrijk voor al het leven in het aquarium, zowel groot als klein, om voldoende stroming te creëren. Dit wordt gedaan door streampompen, kleine pompjes die onder de wateroppervlakte opgehangen worden en die daar zorgen voor voldoende waterbeweging.

Voor een koralenaquarium en een echt rifaquarium kan een totale watercirculatie aangehouden worden van ongeveer 20 keer het bruto volume van het aquarium en het bioloog per uur.
Bij de berekening van het aantal of de kracht van de stromingspompen worden alle pompen in het aquarium meegerekend. Dus ook de pomp in het bioloog, die het water terug naar het aquarium brengt.

Dierenspeciaalzaak Hoeben


Terug naar boven