onze webshop


beginpagina   aanbiedingen   projecten   contact
reptielen   zoetwateraquaria   zoutwateraquaria   vijvervissen   knaagdieren   vogels   kat   hond

Algemeen

Aquaria & meubels

Vissen & lagere dieren

Koralen & anemonen

Water, zout & toevoegingen

Levend steen

Achterwand & bodem

Afschuimer, koeler, filter & stroming

Verlichting

Vis- & Koralenvoeding

Water, zout & toevoegingen

Osmosewater
Osmosewater is het water waarmee we allemaal beginnen, schoon puur water zonder carbonaten, zouten en schadelijke zware metalen. Dit water wordt gemaakt door een osmosefilter. Hier gaat leidingwater in en door een speciaal filter, wat zelfs de allerkleinste delen uit het water haalt, blijft er osmosewater over.

Een osmose-installatie van Dennerle hebben wij standaard op voorraad, deze set maakt tot wel 130 liter osmosewater per dag, voor de meeste aquaria is dit ruim voldoende om met regelmaat water te verversen.
Osmose-sets van het merk Ultra Spring zijn in staat om meer water te produceren per dag. Zo is er een set voor 285 liter, een set voor 560 liter, een set voor 1120 liter en dan nog een set voor 80 liter per uur.
De sets van Ultra Spring zijn alleen leverbaar op bestelling.

Dierenspeciaalzaak Hoeben

Alle sets hebben een wasmachinekraanaansluiting en zijn dus makkelijk op een kraan te monteren. Een osmose-installatie produceert osmosewater maar houdt dan ook restwater over waar de installatie alle afvalstoffen in loost, dit gebeurt in de verhouding 1 op 4. Dus naast een kraanaansluiting moet er ook een afvoer aanwezig zijn.

Een osmoseset is in principe een filter en ook in een osmoseset moeten de filters vervangen worden. Een membraam gaat 5 jaar mee en de andere filters gaan ongeveer een jaar mee bij gemiddeld gebruik.

zeezout bij Dierenspeciaalzaak Hoeben Zout van De Jong Marinelife
Een eerste klas zout van de firma De Jong uit Spijk, groothandel in zoutwatervissen, lagere dieren en koralen. Door de jarenlange ervaring (het bedrijf is opgericht in 1958) weten ze precies wat de dieren in het zoutwateraquarium nodig hebben. Hun eigen zout hebben ze na jaren van onderzoek op de markt gebracht en ze hebben er al heel wat vaste klanten voor, bijvoorbeeld de Barcelona Zoo in Spanje en het London Aquarium in Engeland.

Het zout is perfect geschikt voor aquaria met opbouwende rifkoralen, dit vanwege het iets hogere magnesium- en calciumgehalte. Het is wat structuur betreft een heel fijn zout en heeft daardoor een heel hoge oplosbaarheid.
Het zout wordt geproduceerd in een moderne fabriek en er worden regelmatig monsters genomen. Deze monsters worden in een laboratorium met de modernste apparatuur gecontroleerd.

De firma De Jong is zelf uiteraard ook gebruiker van zijn eigen zout en ook wij gebruiken zout van de firma De Jong Marinelife uit Spijk.

Dierenspeciaalzaak Hoeben Toevoegingen
Door regelmatig water te verversen, worden veel stoffen die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van de koralen weer aangevuld in het aquarium. Alleen in sommige gevallen is het regelmatig verversen niet voldoende en dienen er extra toevoegingen aan het water gedaan te worden. Het gaat hierbij vaak om een preparaat dat de KH-waarde van het water verhoogt, om een middel dat de calciumwaarde in het water verbetert en om een middel dat magnesium toevoegt aan het water.

Deze middelen zijn vloeibaar of in poedervorm toe te voegen, dit kan handmatig of geautomatiseerd. Voor de handmatige toevoeging gebruiken we dezelfde middelen als voor de geautomatiseerde manier. Wel is het belangrijk dat het gedoseerd gebeurt, dus niet in stappen van 2 of 3 graden in een keer (bij bijvoorbeeld de KH-waarde). Voegt u met de hand deze middelen toe dan is het dus van belang dat het dagelijks gebeurt.
Ook op de geautomatiseerde manier gebeurt het dagelijks maar dan wordt het gedaan door een computer die een aantal pompjes bedient waarbij de middelen druppelsgewijs in het aquarium gedaan worden.

Dierenspeciaalzaak Hoeben Calciumreactor
Dan is er nog een calciumreactor waarin granulaat gedaan wordt om de diverse waterwaarden te verhogen. De reactor werkt door er Co2 (koolzuur) in te brengen waardoor de PH-waarde in de reactor zakt naar 5 tot 6 en met deze PH-waarde worden de diverse granulaten opgelost in het water. Door een losse doseerpomp wordt er heel langzaam water uit het aquarium door de reactor gepompt en komt er dus ook weer water terug in het aquarium wat erg verrijkt is met calcium, magnesium en met een hogere KH-waarde.


Terug naar boven