Krabpalen

Krabben aan voorwerpen is normaal kattengedrag en om die reden onmogelijk af te leren. Krabben aan voorwerpen heeft meerdere functies. Uw kat ontdoet zich van zijn oude versleten nagelhoesjes en scherpt zo zijn nagels. Zeker katten die niet buiten komen, zullen binnen een plek zoeken om hun nagels te kunnen scherpen.
Uw kat krabt ook aan voorwerpen om hier zijn geur op achter te laten. Katten geven hun geur af aan allerlei voorwerpen op hun looproute. Zo laten ze een soort visitekaartjes achter voor andere katten. De geuren worden ook gebruikt om het territorium af te bakenen. Katten hebben klieren aan de onderzijde van hun pootjes en tussen de tenen, waarmee ze geur kunnen afgeven tijdens het krabben.
Door die geur gaat de kat zich op zijn gemak voelen in huis en is het een prettigere huisgenoot.
Behalve door krabben kunnen katten geur afgeven aan voorwerpen en plaatsen door kopjes te geven, te sproeien of hun uitwerpselen niet te begraven.

Afbeelding kattenmeubel

Katten willen het liefst in iedere ruimte in huis hun eigen geur achterlaten en willen deze geurtjes ook telkens weer vernieuwen. Vaak zie je dat de kat zodra deze binnenkomt begint met kopjes geven aan allerlei voorwerpen. Ook het krabben doet de kat vaak meteen na binnenkomst aan het dichtstbijzijnde voorwerp.
Verder houden katten graag het overzicht over de ruimte en hebben ze een voorkeur voor hogere ligplaatsen met uitzicht. Kies daarom in ieder geval in de ruimtes waar uw kat veel verblijft voor aantrekkelijke krabplekken, die uw kat tegenkomt als hij de kamer binnenkomt en daarnaast in ieder geval voor 1 hoge krabpaal. Op die manier is de kans het grootst dat uw kat de paal gebruikt in plaats van het meubilair en heeft hij ook een plek om hoog te kunnen liggen.

Vaak ontstaat het krabben aan de meubels, doordat er geen geschikte krabpaal aanwezig is of doordat de paal ergens verstopt in een hoekje staat. Zorg dus allereerst dat er voldoende krabplaatsen in huis zijn, die stevig zijn en op de looproute van de kat staan en waar de kat zich volledig op kan uitrekken. Maak deze krabplaatsen extra aantrekkelijk door ze in te wrijven met gedroogd kattenkruid of een spray. Ook kunt u bij de krabpalen wat lekkers of gedroogd kattenkruid op de hogere plankjes leggen, zodat de kat er naartoe gaat klimmen.

Krabpalen zijn er van kleine, simpele palen tot een kamervullend geheel zoals hieronder op de foto staat. Dit soort mega-palen hebben we niet in huis, maar de gewone palen en ook de grotere palen hebben we allemaal staan in diverse kleuren. Wat we niet in voorraad hebben, kunnen we bestellen.

Afbeelding kleine kattenmeubels
Afbeelding katten vila