Caresheet Chinchilla

De chinchilla heeft behoefte aan een ruim verblijf met voldoende klimmogelijkheden en ook mogen speelmogelijkheden niet ontbreken. De chinchilla kan ook makkelijk met meerdere gehouden worden, zorg dan echter wel voor voldoende slaapgelegenheden.

Op de bodem kunnen verschillende materialen gebruikt worden, houtvezel, houtsnippers of maďskorrels. Ook een pluk hooi mag in de kooi zeker niet ontbreken.

Tevens heeft een chinchilla een zandbad nodig om de conditie van zijn pels optimaal te houden. Het zand bestaat voornamelijk uit een speciaal soort gemalen klei en attapulgus.

De chinchilla mag ten eerste zeker niet op de tocht staan en ten tweede ook niet te warm.

Maak de kooi en de speelattributen minimaal eenmaal per week schoon met een diervriendelijke dierverblijfreiniger.

De chinchilla is zeer gevoelig voor foutieve voeding. Denk hierbij aan snelle wisseling van voeding of een onvolledige voeding. Zijn spijsvertering is snel ontregeld en dit resulteert dan in zachte ontlasting die kan overgaan in verstopping.

Wij adviseren daarom Science Selective chinchillakorrels, dit is een complete voeding waar het dier bij ons aan gewend is. Het is echt belangrijk om niet plotseling over te gaan op ander voer.

De chinchilla is een echte knager en heeft daarom behoefte aan een goede knaagsteen en ander knaagmateriaal. Ook heeft een chinchilla een zout- en mineraalsteen nodig. Let er wel op dat de stenen niet “opgegeten” worden. Mocht dit wel gebeuren dan kunt u de stenen het beste wisselend aanbieden aan uw chinchilla(s).
Ook het dagelijks geven van vers water met vitaminedruppels is een must.

Voor de chinchilla zijn er vanwege de speciale voeding ook speciale snacks te krijgen.

Benader de chinchilla zeker in het begin rustig en spreek met een rustige stem tegen hem. Het beestje zal aan u wennen en u op een gegeven moment ook gaan herkennen.
Om het eerste contact te leggen steekt u af en toe voorzichtig uw open hand in het hok, zodat hij uw geur kan opnemen en kan gaan herkennen. Als de chinchilla daarvan niet meer schrikt, kunt u hem ook aaien en optillen. Het aaien heel voorzichtig doen vanwege zijn pels en ook het optillen moet voorzichtig gedaan worden en zeker aan de staartwortel.

Een chinchilla vindt het heerlijk om bij je te zitten en als u hem los laat lopen, zal hij na verloop van tijd vanzelf weer naar u toe komen. Als u hem gaat opjagen om hem te pakken wordt het diertje heel angstig en went dus minder aan u. Let ook goed op de eventuele aanwezigheid van een hond of een kat.

Algemene gegevens van de chinchilla
Volwassen gewicht 500-700 gram Geslachtsrijp 7-8 maanden
Gemiddelde levensverwachting 20-25 jaar Draagtijd 111 dagen
Voedselopname per dag 25-40 gram Nestgrootte 1-3 jongen
Wateropname per dag 20-30 cc Ogen open direct
Lichaamstemperatuur 36-38 graden Speenleeftijd 8-12 weken
Afbeelding chinchilla

Vakantie adres nodig?

Geen probleem, bij ons kunt u met een gerust hart uw dier laten logeren. Meer info

Vragen?

Wij altijd voor u klaar in de winkel of via:

023 526 2470
info@dierenspeciaalzaakhoeben.nl