Knaagdieren kooien & verblijven

Een kooi of verblijf, dat klinkt iets beter, is voor alle knaagdieren anders. Voor de een kan het verblijf het beste lang zijn, voor de ander juist hoog. Sommige verblijven hebben een diepe onderbak voor een dikke bodemlaag terwijl een ander juist geen diepe onderbak nodig heeft.

Een verblijf voor konijnen en cavia’s is er in binnen- en buitenuitvoeringen. Beide moeten ruim zijn zodat de dieren lekker de ruimte hebben om te kunnen spelen en rennen.
Een kleine tip voor een buitenverblijf, de onderkant is vaak zonder gaas en een konijn is een echte graver, dus maak de onderkant ook dicht met bijvoorbeeld kippengaas. Dit voorkomt dat het dier kan ontsnappen.

In de winter moet een buitenverblijf op een beschutte plek staan, uit de wind en regen. Het nachthok moet ’s winters helemaal gevuld worden met stro, een goed isolerend (nest)materiaal.

Voor andere knagers zijn de verblijven heel erg verschillend; voor de boeroendoeks is een hoog en groot verblijf nodig, terwijl dwerghamsters geen hele grote kooi nodig hebben.

Waar alle dieren wel gek op zijn, is spelen en ontdekken. Zo zijn er voor alle knaagdieren verschillende speeltjes te koop, van tunnels tot hangmatten. De speeltjes zijn uiteraard compleet veilig zodat de dieren zich niet kunnen verwonden.
Er moet natuurlijk nog wel voldoende ruimte overblijven voor de dieren om te kunnen bewegen en leven.