Verlichting
De lichtbehoefte van de dieren
Licht is een belangrijke factor bij de verzorging van dieren in het terrarium. De groei en de fasen van activiteit en rust alsook de voedselopname en de spijsvertering van de dieren, zelfs van nachtdieren: al deze zaken worden bepaald door de lichtsterkte en de wisseling van dag en nacht.
De activiteit van de dieren wordt overigens veel sterker beīnvloed door de daglengte dan door de warmte.
Waarnemingen bij de verzorging van terrariumdieren in terraria die van het buitenlicht waren afgeschermd hebben aangetoond dat veel reptielen meer op de daglengte reageren dan op de temperatuur. Staat het terrarium vlak voor het raam, dan laten de dieren zich niet door het zwakke kunstlicht foppen, maar gaan ze gewoon slapen als de zon ondergaat. Veel terrariumhouders geloven niet dat de verlichting in hun terrarium objectief gezien veel te zwak is.
Daarom is het voor de dieren heel erg belangrijk om te zorgen voor een lamp met voldoende lichtopbrengst. Een juiste warmte is natuurlijk belangrijk maar de juiste kracht licht en een goed dag- en nachtritme is ook heel erg belangrijk.
Om te zorgen voor voldoende licht hebben wij in de winkel een uitgebreid assortiment lampen.
UV-licht
Over UV-licht zijn de meningen zeer verdeeld. Sommige kwekers zweren erbij terwijl andere juist zonder werken en net zulke goede resultaten behalen. UV-licht is er in 3 varianten.
- UV-C-straling is in staat eiwitten te beschadigen en DNA synthese te verstoren, daardoor is deze straling erg schadelijk voor mensen, dieren en planten.
- UV-B spoort de menselijke huid aan tot de vorming van pigment (en sproeten) alsmede, wat nog belangrijker is, tot de synthese van vitamine D. Van teveel UV-B straling krijgen we echter zonnebrand.
- UV-A straling leidt ook tot pigmentvorming en geeft ons een mooi bruin kleurtje.
Er zijn heel veel verschillende typen UV-lampen in de handel te krijgen. Wij hebben in de winkel een assortiment wat bestaat uit TL-buizen in 2 verschillende wattages en een soort spaarlamp met een normale schroeffitting. Ook kunnen wij spots leveren met een wattage oplopend tot wel 300 watt voor de grote terraria. Uiteraard is de keuze in deze lampen ook afhankelijk van de dieren die er in het terrarium leven. Het is natuurlijk zo dat een woestijndier zoals bijvoorbeeld een Doornstaartagaam meer UV-licht nodig heeft dan een klein pijlgifkikkertje die in het regenwoud leeft onder een dik bladerdak.
Enkele tips en opmerkingen
Plaats een UV-lamp altijd in het terrarium en nooit erboven aangezien glas een deel van de UV-A en alle UV-B- straling absorbeert. Aan een UV- lamp buiten het terrarium hebben uw dieren dus niks. Zet om deze reden dus ook nooit een terrarium achter het raam in de zon, UV-straling komt zo toch niet in het terrarium en de kans dat de temperatuur te hoog oploopt is heel groot.
Plaats de lamp zo dat er in het terrarium altijd een deel is dat geen UV-straling krijgt zodat de dieren zich ook aan de straling kunnen onttrekken.