Vijver algemeen

Vroeger waren er ook vijvers, maar dienden die ergens anders voor; als drinkplaats voor het vee of een kolk bij een poldermolen of als bassin boven een watermolen.
Ook nu nog dienen ze vaak mede voor de berging van water, als mogelijkheid om water uit overstorten op te vangen en als potentiële reservoirs voor bluswater.
Daarnaast zijn er nog de visvijvers die worden gebruikt voor het kweken of het bewaren van vissen die bestemd zijn voor consumptie.

Vijvers in stedelijke gebieden zijn vaak aangelegd ter verfraaiing van parken en andere openbare tuinen. Grotere siervijvers zijn te vinden in de tuinen van paleizen en kastelen zoals de vele vijvers in de Franse tuin van het kasteel van Versailles.

In Nederland en België treft men in veel tuinen een siervijver aan. Deze worden meestal aangelegd om een zogenaamd “nat element” in de tuin te creëren, wat een sfeerverhogende werking heeft.
Het maakt de tuin compleet naast het terras en het vele groen wat er vaak in de tuin te vinden is. Naar schatting zijn er in Nederland en België samen circa 1,2 miljoen grotere en kleinere tuinvijvers.
Veel vijvers worden door hobbyisten speciaal gemaakt en ingericht voor het houden van siervissen. Vijvers worden soms ook aangelegd voor het houden van sierwatervogels.

Afbeelding vijver
Afbeelding vijver