Na de winter is het belangrijk om uw vissen weer in topconditie te brengen met een vitaminenpreparaat om over het voer te doen. Ook is het belangrijk om een bacteriekuur in de vijver te gaan gebruiken, dit om het in de winter opgebouwde slib weer te verwijderen.
Installeer ook de UVC-lamp weer en vervang even het lampje, deze gaat maar 1 seizoen mee. Reinig of vervang de filtermaterialen die in het filter aanwezig zijn. Ook is het nu belangrijk om het water te testen of te laten testen en de diverse waardes zonodig aan te passen. U kunt nu de waterlelies en moerasplanten plaatsen.

Hou de waterkwaliteit goed in de gaten door regelmatig te testen en de diverse waardes aan te passen. Zeker na een zware regenbui is dit belangrijk want regenwater is heel zacht veel te zacht voor uw vijver.
Dit is ook de tijd om nieuwe vissen te plaatsen in de vijver. Als u langskomt voor nieuwe vissen is het verstandig om een beetje water mee te nemen zodat we er zeker van zijn dat het goed gaat.
Ook kunt u nu het beste iets gaan plaatsen om de reigers weg te houden, een net of een scare crow die u aansluit op de waterleiding.
Dit is ook de periode om de waterplanten te snoeien.

De vissen kunt u deze maanden rustig iets extra’s voeren zoals bijvoorbeeld zijderupsen.
Ook is het belangrijk om een kwalitatief goed voer te geven in deze periode.
De vijverplanten kunnen ook wel een klein steuntje gebruiken, CO2-tabletten geven hier de redding. Zorg voor voldoende echte zuurstofafgevende waterplanten zoals cabomba of hoornblad, staat dit niet in de vijver zorg dan voor een luchtpomp.
Controleer uw filter en vervang of reinig de materialen waar nodig.

Gebruik ook in deze periode weer uw testsets of laat in de winkel het water testen, ook nu zijn de diverse waardes belangrijk om straks goed de winter in te gaan. Als het goed is, is nu goed te zien dat de vissen behoorlijk gegroeid zijn in de zomer.
Voeg ook in deze periode weer bacteriën toe om het slib wat op de bodem ligt te verminderen. In de winter verbruikt deze sliblaag veel zuurstof en mocht de vijver dichtgroeien of -vriezen dan is die zuurstof voor de vissen heel belangrijk.
Eind oktober kunt u overstappen op wintervoer voor de vissen, de vissen zijn minder actief en kunnen dus een voeding krijgen die minder voedingsstoffen bevat.

U kunt het filter gedurende de wintermaanden gewoon laten lopen alleen de UVC-lamp mag worden uitgeschakeld. Een net over de vijver is erg belangrijk om te voorkomen dat er veel bladeren in de vijver vallen. Vallen die er wel in, dan is het belangrijk dat u die met een schepnet uit de vijver haalt.
In de winter is de vijver helemaal in rust, de vissen worden rustiger en slomer, nu is het dus juist belangrijk om de vissen tegen reigers te beschermen.

Houd uw vijver plaatselijk ijsvrij door middel van een piepschuim ijsvrijhouder of een luchtpomp. Kijk wel goed of de luchtpomp voldoende capaciteit heeft voor de totale vijver. Zorg er voor dat de bruissteen maximaal 25 cm onder de wateroppervlakte hangt.
Wees in dit jaargetijde bij uw vissen extra alert op ziekteverschijnselen en grijp zonodig snel in.

Afbeelding vijver