Vitaminen

Vitaminen zijn heel erg belangrijk voor uw vogel, wederom voor de algehele conditie maar ook om de vogel door de rui periode heen te helpen en voor de buitenvogels om de winter in de voliere beter te kunnen handelen en overleven.

Hieronder een lijstje met vitaminen en een korte omschrijving wat welke vitaminen doet en waar een gebrek toe kan leiden.

Vitamine A

Zorgt voor verbeterde afweer, vernieuwing van de huidcellen en zicht in de schemer. Een tekort  hieraan zorgt voor verminderde groei, oogontstekingen en huidproblemen.

Vitamine B1

Zorgt voor de ontwikkeling van het embryo en de regulering van de eetlust. Een tekort hieraan kan lijden tot een zenuwaandoening en een verminderde eetlust.

Vitamine B2

Is heel erg belangrijk bij de groei en de ademhaling van uw dier. Een gebrek hieraan kan lijden  tot huidontstekingen, bloedarmoede en een groeiachterstand.

Vitamine B3

Zorgt voor een juiste stofwisseling. Een tekort hieraan kan lijden tot huidontstekingen, diarree en zenuwaandoeningen.

Vitamine B5

Zorgt voor de opbouw van cholesterol en hormonen. Een gebrek hieraan kan lijden tot maag- en darmstoornissen en embryonale sterfte.

Vitamine B6

Is betrokken bij de stofwisseling van uw dier. Een tekort hieraan kan lijden tot bloedarmoede en moeheid.

Vitamine B8

Is mede verantwoordelijk voor de groei. Een gebrek hieraan kan lijden tot misvorming van het skelet, gebrek aan eetlust, moeheid en groeistoornissen en ook nog embryonale sterfte.

Vitamine B11

Zorgt voor de stofwisseling in lever en darmen, aanmaak van bloedcellen en de hersenfunctie. Een gebrek hieraan kan lijden tot slijmvliesontsteking, diarree, vermagering en bloedarmoede.

Vitamine B12

Zorgt voor de aanmaak van bloedcellen en de vorming van weefsel en tanden. Een tekort hieraan kan lijden tot bloedarmoede, zenuwaandoeningen en embryonale sterfte.

Vitamine C

Zorgt voor de aanmaak van bloedcellen en de vorming van weefsel en tanden. Een gebrek hieraan kan lijden tot een verminderde afweer, bloedarmoede en bloedend tandvlees.

Vitamine D

Zorgt voor de kalkhuishouding, de afweer en de spierwerking. Een gebrek hieraan kan lijden tot botontkalking en hartritmestoornissen.

Vitamine E

Zorgt voor een betere stofwisseling en wordt gebruikt voor bescherming tegen agressieve stoffen. Een gebrek hieraan kan lijden tot evenwicht stoornissen en stoornissen bij de voortplanting.

Vitamine K

Is een vitamine die wordt gebruikt bij de bloedstolling. Een gebrek hieraan kan lijden tot vertraagde bloedstolling en onderhuidse bloedingen.