Plantenvoeding

Elke plant heeft een groot aantal voedingstoffen nodig om te kunnen groeien en gedijen. Ontbreekt er ook maar één element, dan beginnen de planten al weg te kwijnen. De zichtbare gevolgen: geringe groei en bleke, gele bladeren. De natuurlijke afweerkrachten raken verzwakt en op de bladeren beginnen algen te groeien.

In het aquarium heerst een zeer special voedingsstoffenmilieu. Enkele voedingsstoffen die door het visvoer aangeleverd worden zijn in overvloed aanwezig (fosfaat en nitraat). Andere voedingsstoffen worden snel verbruikt of ontbreken volledig. Zo bevat leidingwater geen ijzer, wat één van de belangrijkste sporenelementen is. Het geheim van een goede aquarium bemesting is, om deze tekorten aan voedingsstoffen gericht te compenseren.

Planten nemen voeding deels op door hun wortels maar ook direct uit het water. Daarom is een goede voedingsbodem noodzakelijk. Behalve de voedingsbodem is het dus ook van belang om planten te bemesten.

Planten hebben ook CO2 nodig om te kunnen groeien, bij gebrek aan CO2 betekent voor de planten dat zij minder in staat zijn de aanwezige voedingsstoffen op te nemen. Extra CO2 toevoegen aan het water is dus een must voor een aquarium met mooie beplanting.

Ook mag de juiste verlichting niet ontbreken voor een goede plantengroei, planten hebben licht nodig voor de fotosynthese. Een gebrek aan de juiste verlichting leidt tot verminderde plantengroei en kan uiteindelijk leiden tot vervelende algengroei in het aquarium.

Als planten groeien moeten ze ook gesnoeid worden, Er zijn 2 soorten aquariumplanten: bladplanten en steelplanten. Bladplaten groeien vanuit een kern (echinodorussen) of langs een wortelstok (anubias). Deze planten zijn te snoeien door de bladeren weg te snoeien tot aan de kern of tot op de wortelstok. Steelplanten zijn makkelijk op gewenste lengten te houden, U haalt ze voorzichtig uit de bodem en knipt ze op de gewenste lengte af. De top is het mooiste en dit stuk gaat dan ook weer terug in het aquarium in. Met de juiste voedingsbodem en bemesting zal de plant snel nieuwe wortels aanmaken.