Waterverbeteringsmiddelen

Het regelmatig gedeeltelijk verversen van het water in het aquarium is de basis voor het biologische evenwicht. Een aquarium is een gesloten systeem. Met het voeren, worden er voortdurend voedingsstoffen toegevoegd. Door de uitscheidingsproducten van de vissen hopen zich in de loop van de tijd talrijke afvalstoffen en algenvoedingsstoffen op, die zelfs door het aller fijnste filter niet kunnen worden verwijderd. De plantengroei kan, ondanks voldoende bemesting, gaan stagneren. Nu krijgen hinderlijke algen vrij spell In de natuur worden deze afvalstoffen door het stromende water continue afgevoerd. In het aquarium dienen ze te worden verwijderd door het met regelmaat gedeeltelijk verversen van het water. Deze regelmatige waterverversing is dus van cruciaal belang voor het goed functioneren van het aquarium.

Water uit de waterleiding vormt echter geen vriendelijk milieu voor de vissen en het andere leven in het aquarium. De ene keer is het te hard, de andere keer heeft het de verkeerde PH waarde. Bovendien bevat leidingwater niet de noodzakelijke vitamines en sporenelementen die uw vissen voor een lang leven en krachtige kleuren nodig hebben. In plaats daarvan men chloor, koper en andere schadelijke stoffen met het leidingwater mee het aquarium in. Om deze stoffen te neutraliseren en een visvriendelijk klimaat te scheppen moeten werkzame stoffen worden toegediend bij elke waterverversing.

Omdat veel vissen in de natuur op zeer zacht water voorkomen, kan u ook gebruik maken van een osmose installatie. Een osmose installatie leidt het leidingwater door een speciaal membraam zodat alle zouten, carbonaten en zware metalen uit het water gefilterd worden Hierdoor blijft er zuiver, schoon water over wat dan wel weer voorbereid moet worden voordat het geschikt is voor het aquarium.