Zoutwateraquaria algemeen

Het totale oppervlak van de aarde wat bestaat uit zeeën en oceanen is 335.258.000 vierkante kilometer en 97% van al het water op aarde bestaat uit zoutwater. Hieronder even een kennismaking met een van de mooiste stukjes zoutwater op aarde en iets wat we allemaal voor ogen hebben als we kijken naar ons eigen zeewateraquarium.

Dierenspeciaalzaak HoebenThe Great Barrier reef
Het Great Barrier Reef is werelds grootste rif en het bestaat uit meer dan 2900 losse rifsystemen en meer dan 900 eilanden, het strekt zich uit over meer dan 2600 kilometer en is ongeveer 344.400 vierkante kilometer groot.
Het ligt in de Koraalzee, ten oosten van de staat Queensland, parallel aan de noord-oost kust van Australië.
Het rif loopt van de Lady Elliotteilanden bij de kust van zuidelijk Queensland tot aan het zuiden van Papoea-Nieuw-Guinea.

Het Great Barrier Reef is vanuit de ruimte te zien en is daarmee het grootste bouwwerk wat door een levend organisme is gebouwd. Het rif is gebouwd van en door miljarden kleine organismen, genaamd koraalpoliepen.
Het Great Barrier Reef wordt ook wel gezien als een van de zeven natuurlijke wereldwonderen.

Het ontstaan van het rif
Australië beweegt noordwaarts met een snelheid van 7 centimeter per jaar, dat begon 65 miljoen jaar geleden. In die tijd waren er in Oost-Australië ook erg veel vulkanen actief, zowel op land als in zee. In zee werden op deze manier eilanden gevormd en tussen deze eilanden en het vaste land ontstond de koraalzee.
Rond die tijd begonnen ook de eerste koralen te groeien, maar tot 25 miljoen jaar geleden was het water bij noord Queensland nog te koud om het koraal snel te laten groeien. Ongeveer 25 miljoen jaar geleden kwam, door de beweging van Australië, Queensland in warmer water terecht. Sinds die tijd is de groei van het Barrier Reef hoofdzakelijk afhankelijk van de zeespiegelstijging en/of daling.

Koraal kan 1 tot 3 centimeter in diameter en tussen de 1 en 25 centimeter verticaal groeien per jaar. Maar koraal groeit alleen boven een diepte van 150 meter en is afhankelijk van het zonlicht. 24 miljoen jaar geleden werd er door erosie vanuit het vaste land een ongunstige omgeving gecreëerd voor de groei van koraal.
10 miljoen jaar geleden zakte de zeespiegel behoorlijk wat de groei van koraal nog verder tegenging. Pas ongeveer 400.000 jaar geleden was er een periode met warmer water en een hogere zeespiegel.

Het Great Barrier Reef Marine Park heeft koraalskeletten gevonden van meer dan een half miljoen jaar oud en men denkt dat het begin van het eertse rif ongeveer 600.000 jaar oud is. Het huidige rif is ontstaan rond de 20.000 jaar geleden en is gevormd op het oudere rif, de zeespiegel was toen ongeveer 120 meter lager dan dat deze nu is.
Tussen de 20.000 en 6.000 jaar geleden steeg de zeespiegel constant. In die tijd kon het koraal goed groeien en kon het ook steeds hoger op de eilanden groeien, die langzaam steeds verder onder water kwamen te staan. De zeespiegel is in de laatste 6.000 jaar niet veel meer gestegen. Het Great Barrier Reef Marine Park denkt dat het huidige levende koraal tussen de 6.000 en 8.000 jaar oud is.

De dieren op en om het rif
30 Soorten walvissen en dolfijnen, 6 soorten schildpadden, 15 soorten zeegras, 125 soorten haaien en pijlstaartroggen, 49 soorten zeenaalden, 9 soorten zeepaardjes en wel 5.000 soorten weekdieren leven op en om het rif. Ook leven er nog 1.500 andere soorten vissen op en om het rif, hieronder vallen ook de bekende anemoonvisjes. Er leven ongeveer 330 soorten zakpijpen en tussen de 300 en 500 mosdiertjes, dit zijn diertjes van rond de halve millimeter groot.

Er zijn op het rif ongeveer 400 soorten koraal, zowel harde koralen als zachte koralen. Veel van deze koralen planten zich massaal voort in bepaalde tijden per jaar. Die perioden worden gekenmerkt door een volle maan en vaak een hogere watertemperatuur. De koralen aan de binnenkant van het rif “kweken” tijdens de volle maan in oktober terwijl de buitenkant “kweekt” rond november en december.
Ook leven er 500 soorten algen en zeewier, deze wieren zijn vergelijkbaar met het tropische regenwoud.

Sinds 1981 staat het Great Barrier Reef op de UNESCO werelderfgoedlijst, en als een van de gelukkige ben ik er geweest en het is echt onvoorstelbaar mooi en zeker de moeite waard om te beschermen voor de toekomst.

Dierenspeciaalzaak Hoeben