Katten

De oudste vondst van een gedomesticeerde kat is in een neolithisch graf in de buurt van Shillourokambos in Cyprus van circa 9500 jaar geleden. De katten die op dit eiland voorkwamen, waren vanuit Azië per boot meegenomen door immigranten die al katten als huisdier hadden. Op een gevonden kleitablet met een verhuisinventarisatie stond bij de levende have ook een kat vermeld.

Zevenduizend jaar geleden begonnen kleine wilde katten in Azië zich rondom graanopslagplaatsen op te houden vanwege de aanwezigheid van kleine prooidieren als muizen en ratten. De kittens werden naar binnen gebracht en tam gemaakt en langzamerhand ontstond hieruit de gedomesticeerde kat.

Vergelijkend bottenonderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de huiskat afstamt van een mix van ten minste drie verschillende onderling verwante wilde kattensoorten uit die regio, de Afrikaanse wilde kat, de woestijnkat en de moeraskat. Vanuit Azië werd de kat al heel vroeg meegenomen door reizigers en emigranten naar Europa en dieper Azië in.

De kat of huiskat is dus een van de oudste huisdieren van de mens. De gedomesticeerde kat behoort tot de familie der katachtigen (Felidae). De oude soortnaam was Felis domesticus, tegenwoordig is deze vervangen door Felis catus. In het Nederlands wordt ook het woord poes gebruikt, soms meer specifiek in het geval van een vrouwelijke kat.

Dus al sinds duizenden jaren wordt de kat gehouden als huisdier maar ook als dier om muizen en ratten te vangen in onze steden en vroeger ook op boten en in pakhuizen. Tegenwoordig is de kat een van de meest gehouden huisdieren van ons land, eind 2009 waren er in Nederland ongeveer 3,6 miljoen katten.

Afbeelding kittens