Mineralen en vitaminen

Afhankelijk van de diersoort en zijn voedsel moeten daaraan mineralen en vitaminen worden toegevoegd. Een tekort aan vitaminen en mineralen veroorzaakt problemen, vaak wordt de weerstand tegen ziekten en parasieten verminderd. Bepoeder daarom altijd het voedsel met een multivitamine- en mineralenpreparaat.

Bij ons in de winkel vind u een uitgebreid assortiment aan vitamine- en mineralenpreparaten. Als u weet welk soort reptiel u heeft, weten wij wat voor soort vitaminen en mineralen u nodig heeft om hem alles te geven wat hij nodig heeft.

Hieronder geven wij een opsomming van de vitaminen en mineralen en de werking ervan.

Vitamine A
Zorgt voor verbeterde afweer, vernieuwing van de huidcellen en zicht in de schemer. Een tekort hieraan zorgt voor verminderde groei, oogontstekingen en huidproblemen.

Vitamine B1
Zorgt voor de ontwikkeling van het embryo en de regulering van de eetlust. Een tekort hieraan kan lijden tot een zenuwaandoening en een verminderde eetlust.

Vitamine B2
Is heel erg belangrijk bij de groei en de ademhaling van uw dier. Een gebrek hieraan kan lijden tot huidontstekingen, bloedarmoede en een groeiachterstand.

Vitamine B3
Zorgt voor een juiste stofwisseling. Een tekort hieraan kan lijden tot huidontstekingen, diarree en zenuwaandoeningen.

Vitamine B5
Zorgt voor de opbouw van cholesterol en hormonen. Een gebrek hieraan kan lijden tot maag- en darmstoornissen en embryonale sterfte.

Vitamine B6
Is betrokken bij de stofwisseling van uw dier. Een tekort hieraan kan lijden tot bloedarmoede en moeheid.

Vitamine B8
Is mede verantwoordelijk voor de groei. Een gebrek hieraan kan lijden tot misvorming van het skelet, gebrek aan eetlust, moeheid en groeistoornissen en ook nog embryonale sterfte.

Vitamine B11
Zorgt voor de stofwisseling in lever en darmen, aanmaak van bloedcellen en de hersenfunctie. Een gebrek hieraan kan lijden tot slijmvliesontsteking, diarree, vermagering en bloedarmoede.

Vitamine B12
Zorgt voor de aanmaak van bloedcellen en de vorming van weefsel en tanden. Een tekort hieraan kan lijden tot bloedarmoede, zenuwaandoeningen en embryonale sterfte.

Vitamine C
Zorgt voor de aanmaak van bloedcellen en de vorming van weefsel en tanden. Een gebrek hieraan kan lijden tot een verminderde afweer, bloedarmoede en bloedend tandvlees.

Vitamine D
Zorgt voor de kalkhuishouding, de afweer en de spierwerking. Een gebrek hieraan kan lijden tot botontkalking en hartritmestoornissen.

Vitamine E
Zorgt voor een betere stofwisseling en wordt gebruikt voor bescherming tegen agressieve stoffen. Een gebrek hieraan kan lijden tot evenwichtstoornissen en stoornissen bij de voortplanting.

Vitamine K
Is een vitamine die wordt gebruikt bij de bloedstolling. Een gebrek hieraan kan lijden tot vertraagde bloedstolling en onderhuidse bloedingen.

Calcium
Helpt bij de opbouw van het skelet, gebit en eischaal en is betrokken bij de spiersamentrekkingen. Een gebrek hieraan kan lijden tot ernstige botafwijkingen.

Fosfor
Zorgt onder andere voor de hartslag en het overbrengen van zenuwprikkels. Een gebrek hieraan kan lijden tot botontkalking en hartritmestoornissen.

IJzer
Zorgt voor de rode bloedcellen en de groei en afweer. Gebrek hieraan kan lijden tot bloedarmoede, duizeligheid, lusteloosheid en een verminderde eetlust.

Jodium
Zorgt voor de stimulatie van het schildklierhormoon en de opbouw van lichaamseiwit. Een tekort hieraan kan lijden tot een groeiachterstand en een trage stofwisseling.

Magnesium
Zorgt voor de opbouw van het skelet en gebit en het omzetten van bloedsuikers. Een gebrek hieraan kan lijden tot spierkramp, slechte bloedstolling en verminderde eetlust.

Natrium
Wordt gebruikt bij de handhaving van het vochtevenwicht en de geleiding van zenuwprikkels. Een tekort hieraan kan lijden tot uitdroging, kannibalisme en lusteloosheid.

Selenium
Heeft een ontgiftende werking en zorgt voor het vertragen van het verouderingsproces. Een gebrek kan lijden tot een verstoring van de hartspier en vochtophoping in de longen.

Zink
Is nodig voor het geheugen, de ontwikkeling van de geslachtsorganen en de groei van het skelet. Een gebrek kan lijden tot een achterstand in de hersenontwikkelingen en een slechte wondgenezing.