C

Een cavia kopen in Haarlem

Als u een cavia wilt kopen, dan kunt u terecht bij Dierenspeciaalzaak Hoeben, onze dierenwinkel in Haarlem. Wij zijn al sinds 1938 uw specialist op het gebied van honden, katten, knaagdieren, vogels, reptielen en zoet- en zoutwatervissen. We zoeken alle dieren die we verkopen zelf uit en zorgen voor een optimale leefomgeving zodat u weet dat alle dieren in topconditie zijn. Daarom kiest u ervoor om een cavia te kopen bij onze dierenwinkel in Haarlem.

Kom een cavia kopen bij onze dierenwinkel in Haarlem

Cavia’s zijn hele lieve huisdieren, maar hebben zoals ieder ander huisdier specifieke verzorging nodig. Wilt u een cavia kopen bij onze dierenwinkel in Haarlem, maar heeft u nooit eerder een knaagdier gehad? Dan voorzien we u graag van meer informatie over huisvesting, voeding en verzorging. Zo weet u zeker dat u uw cavia op de juiste manier verzorgt, waardoor u vele jaren zult genieten van uw pluizige vriendje.

Neem contact met ons op voor meer informatie over knaagdieren

Kortom, als u een cavia wilt kopen, dan kunt u terecht bij onze dierenwinkel in Haarlem. Bent u op zoek naar een ander knaagdier? U vindt bij ons ook onder andere dwergkonijnen en hamsters. We hebben zelfs kleine vissen en zoetwatervissen in ons assortiment. Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar 023 526 2470 of door een e-mail te sturen naar info@dierenspeciaalzaakhoeben.nl. Lees ook zeker de caresheet hieronder goed door. Hierin vindt u allerlei belangrijke informatie voor de optimale verzorging van uw cavia.

Caresheet Cavia

Een cavia heeft voldoende bewegingsruimte nodig, daarom adviseren wij een ruim verblijf. U kunt de cavia zowel binnen als buiten houden. Zit de cavia buiten, zorg dan voor een verblijf met een goed nachthok zodat de cavia warm en droog kan zitten en zorg ook voor voldoende stro voor de isolatie.

Maak het hok eenmaal per week schoon met een dierverblijfreiniger, deze is veilig en heeft een geur die insecten weg houdt, iets wat buiten heel belangrijk is.
Als bodembedekking raden wij Back-2-Nature aan met een pluk hooi. Houtkorrels in de hoeken houden het hok nog langer droog en fris. Voor het buitenverblijf dient u ook een pluk stro in het nachthok te doen voor de warmte.

Cavia`s zijn sociale dieren, daarom adviseren wij om er minimaal 2 aan te schaffen.

Cavia’s hebben veel vitamine C nodig, wij adviseren dan ook de Selective en/of Hope Farms caviakorrels. Als u een voer geeft waar te weinig vitaminen C in zit, krijgen cavia’s een verminderde weerstand waardoor ze sneller ziek kunnen worden.
Bij de cavia groeien de tanden zijn hele leven door, daarom is het belangrijk een knaagsteen te geven om het gebit gezond te houden. Ook heeft een cavia een zout- en mineraalsteen nodig voor de benodigde zouten en mineralen. Let er wel op dat de knaagsteen en de zout- en mineraalsteen niet “opgegeten” wordt. Mocht dat het geval zijn, biedt de stenen dan wisselend aan.

Water moet iedere dag vers gegeven worden, hieraan moeten druppels vitaminen met extra vitamine C worden toegevoegd. Ook is het geven van een conditioner (zeker in het begin om de weerstand te verhogen en stress te voorkomen) een “must”, ook dit is voor de gezondheid van de cavia erg belangrijk.
Ook een grote pluk hooi mag in de dagelijkse voeding absoluut niet ontbreken, hierin zitten voor de cavia onmisbare voedingsstoffen.

Laat de cavia zeker de eerste dag in het hok zitten en benader hem pas de tweede dag. Praat rustig en kalm tegen hem, op een gegeven moment zal de cavia uw stem gaan herkennen.
Steek eerst af en toe uw hand in de kooi zodat de cavia aan uw geur kan wennen en aai de cavia dan rustig. Als het een beetje aan u gewend is kunt u het er rustig uithalen. Laat het echter pas los lopen als het volledig aan u gewend is, want een cavia is snel en als u de cavia opjaagt wordt het alleen maar bang.
Let goed op dat de cavia niet gaat knagen aan een plint of een kabel, dit is voor de cavia gevaarlijk en voor u niet prettig. Pas ook op voor een eventueel aanwezige hond of kat.

Jonge cavia’s zijn gevoelig voor stress, in het wild moeten ze tenslotte altijd op hun hoede zijn, dat is instinctief bepaald. Stress kan veroorzaakt worden door overplaatsing naar een nieuwe omgeving, door nieuwe geluiden of zelfs al door vervoer alleen.
Stress uit zich in zulke gevallen vaak door huidproblemen. Caviaatjes krijgen soms last van huidmijt, in de volksmond (helaas) ook wel schurft genoemd. Deze mijt veroorzaakt grijs / witte korstjes en geeft de cavia een naar, jeukend gevoel. Als dit ernstige vormen aanneemt kan de cavia zich zelfs stukkrabben of stukbijten.

Om dit te voorkomen, dient de schurft behandeld te worden, dit kan op meerdere manieren.
Ten eerste is er een goede zalf, Novaderm, die 8 dagen lang elke dag op de plekjes gesmeerd dient te worden. Deze zalf verzacht de jeuk, heelt de huid en doodt de mijt door afsluiting. Als u Novaderm op deze manier gebruikt is uw diertje met een goede week weer zo fit als een cavia.

U kunt ook kiezen voor een insecticide, mijten zijn tenslotte vervelende kleine insecten. Anti-schurft is zo’n middel dat u op de cavia sprayt, waardoor de mijt gedood wordt. Om ook de eitjes te doden die in de huid zitten, dient u deze behandeling een paar keer te herhalen.
Dan zijn er ook nog druppels voor in de nek, deze dient u eenmaal toe. 1 Pipet voor kleine en 2 pipetten voor grotere cavia’s. Deze pipet geeft bescherming voor 4 weken tegen schurft en mijt.

Algemene gegevens van de cavia
Volwassen gewicht 700-1000 gram Geslachtsrijp 20-30 dagen
Gemiddelde levensverwachting 4-5 jaar Draagtijd 62-72 dagen
Voedselopname per dag 35-50 gram Nestgrootte 1-4 jongen
Wateropname per dag 70-100 cc Ogen open direct
Lichaamstemperatuur 38-39 graden Speenleeftijd 14-21 dagen
Afbeelding cavia

Vakantie adres nodig?

Geen probleem, bij ons kunt u met een gerust hart uw dier laten logeren. Meer info

Vragen?

Wij altijd voor u klaar in de winkel of via:

023 526 2470
info@dierenspeciaalzaakhoeben.nl