Inrichten

De inrichting van het terrarium is heel erg persoonlijk. Sommige mensen richten het terrarium in zoals ze dat zelf mooi vinden terwijl andere mensen proberen om zo dicht mogelijk bij de natuur te komen.
Als u uw terrarium inricht, denk er dan wel aan wat voor dieren er in komen. Of dat gravers zijn of juist klimmers, of ze planten eten of niet. Zorg ervoor dat hout en stenen niet kunnen wegzakken zodat er een dier wordt geplet als het eronder komt. Zorg er ook voor dat hout niet omvalt als er een dier in klimt.
Als u planteneters heeft of neemt let er dan op wat voor planten u in het terrarium zet, echt of kunststof. Gebruikt u echte planten, let er dan op of deze misschien giftig zijn en kiest u voor kunststof, let er dan op dat de dieren hier geen stukjes vanaf kunnen halen en op kunnen eten.

Bodemmateriaal

Een zandbodem is er in verschillende kleuren, net als zand in de natuur. Zo is het zand in Zandvoort geel en heel erg fijn. In Australië is het net stof en rood en in Frankrijk is het daarentegen grof en een beetje bruinbeige.
Zand heeft als eigenschap dat het makkelijk te reinigen is. Het is wel zwaar dus de tafel waar het terrarium op komt moet stevig genoeg zijn. Het zand dient wekelijks gezeefd te worden en eens per 6 maanden vervangen te worden.
Gebruik nooit metselzand of speelzand, dit zand is niet geschikt voor in het terrarium.

Schorssnippers zijn uitermate geschikt voor dieren die uit een vochtige leefomgeving komen zoals leguanen en andere regenwoudbewoners. Schors stuift niet en het houdt lang en goed vocht vast. Het houdt geen warmte en koelt dus snel af als de lamp uit gaat. Schoonmaken is niet te doen dus dient het eens per week vervangen te worden, aangezien het licht in gewicht is en gft-afval is, is dat vrij eenvoudig.

De minder natuurlijke bodembedekkers zijn beukensnippers, kokossnippers en maďskorrels. Deze zijn, net als schorssnippers niet schoon te maken en dienen dus ook eens per week vervangen te worden. Deze soorten nemen geen of nauwelijks vocht op en worden dus vaak gebruikt bij dieren die niet te vochtig hoeven te zitten.
Maďskorrels kunnen niet tegen vocht want deze gaan schimmelen. Alle 3 deze soorten zijn wel licht in gewicht en kunnen worden gezien als gft-afval.

Aankleding

Als aankleding zijn er natuurlijk verschillende soorten stenen en hout te krijgen. Dit is natuurlijk materiaal en het is verkrijgbaar in alle verschillende vormen en kleuren die u zich kunt bedenken. Helaas is het vaak wel moeilijk schoon te maken en zeker als er bloedluis in zit kan u het beter weggooien.

Kunststof decoratiematerialen zijn er tegenwoordig ook in alle mogelijke vormen en kleuren en het voordeel hiervan is dat het makkelijk te reinigen is. Het is ook licht in gewicht en poreus zodat het ook de warmte vasthoudt als het licht uitgegaan is. Het assortiment wat wij in de winkel hebben staan wisselt regelmatig maar u kunt altijd om het boek vragen en daar zelf iets moois uitzoeken.

Ook kunstplanten hebben wij in vele verschillende soorten en maten. Staande en hangende en planten uit de woestijn en uit het tropische regenwoud. Ook dit is een regelmatig wisselend assortiment en dus staat er steeds wat anders op de plank.

Ook zijn er nog watervallen, mistapparaten en grotten waarmee u de leefomgeving van uw dier aangenaam kunt verrijken. Een waterval en mistapparaat zorgt voor een hogere luchtvochtigheid en een grot zorgt voor een veilige schuilplaats en dus minder stress bij uw dier.