Verlichting

De optimale verlichting voor een aquarium moet aan twee voorwaarden voldoen: een mooie lichtweergave die het aquarium in als zijn pracht laat stralen, en tegelijkertijd een ondersteuning van de fotosynthese, die voorwaarde voor alle plantengroei is.

Hoe kunnen er echter optimale lichtverhoudingen voor uw planten worden gecreëerd, zonder daarbij de algengroei onnodig te stimuleren?

Om zich weelderig te kunnen ontwikkelen, hebben aquariumplanten veel licht uit het rode kleurenspectrum nodig. Met een laag blauwgehalte en weinig of geen UV-straling. Algen gedijen daarentegen vooral bij blauw licht en een hoog UV-aandeel. Algen hebben al gedurende hun hele ontwikkelingsgeschiedenis in het water geleefd. Daarbij stonden ze overwegend bloot aan sterk, direct zon- en UV-licht. De meeste aquariumplanten stammen daarentagen oorspronkelijk uit tropische wouden. Ze hebben zich aan de lichtomstandigheden in de schaduw van dichte bomen aangepast. Daar worden UV-licht en het licht in het blauwe bereik natuurlijk gefilterd.

In de tropische thuiswateren van de meeste aquariumplanten wordt de hemel steeds opnieuw verduisterd door onweer. Het is daarom aan te rade, planten een pauze te gunnen en de verlichting `s middags twee tot vier uur uit te schakelen. Tijdens deze uren hebben de planten genoeg aan het daglicht door het raam. Gunstig bijeffect: algen wordt het leven moeilijk gemaakt.

Voorbeeld:

9:00 tot 14:00 uur, 1e lichtfase

14:00 tot 17:00 uur, middagpauze

17:00 tot 22:0 uur, 2e lichtfase